Ons Pieterpad  avontuur

Wat is Fibromyalgie?

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsels. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid en vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Je klachten wisselen vaak. Dit betekent dat je de ene dag meer klachten hebt dan de andere dag.

Bij mij uit de fibromyalgie zich vaak in rugklachten, nek en schouderklachten. En voel ik me erg moe.

Beweging is een must voor mij. Zitten geeft juist veel belasting en pijn. Thuis ben ik dan ook meestal in de weer of ik lig op de bank of bed voor mijn rust.

Iedere dag sta ik op met pijn en ga ik ook weer naar bed met pijn. Ik onderdruk de pijn door 3x per dag Tramadol 50 mg te slikken. Dit haalt de scherpe kantjes eraf waardoor ik toch mijn dingen kan blijven doen. Verder rust ik iedere middag een uurtje en ga ik s'avonds al vroeg op bed liggen om mijn hele lijf weer tot rust te laten komen.

Het is de hele dag doseren en kijken wat wel en niet lukt. En hierin proberen een evenwicht te vinden.

Nu snap je natuurlijk al dat als je dan de uitdaging aangaat om het Pieterpad te gaan lopen, dat dit veel van mijn lichaam zal vragen. Dat ik niet even een uurtje s'middags kan gaan liggen. Dat ik ga overbelasten i.p.v. doseren.

Maar wandelen geeft mij ook ontspanning, met name voor mijn rug. Maar ook mentale ontspanning.

Nu ik de eerste 2 etappes gelopen heb, kan ik het volgende erover vertellen.

Het is me niet tegen gevallen tijdens het wandelen. Mijn rug heeft het goed vol gehouden. Alleen mijn nek en schouder klachten waren erg aanwezig maar met de combinatie van de Tramadol en paracetamol was dit toch te doen. 

We hielden na elke 5 km even een korte pauze en s'avonds lag ik al rond 20:00 uur op bed en meestal viel ik dan ook wel vrij snel in slaap. Ik heb gelukkig ook goed geslapen, wat het herstel van je lichaam bevorderd.

Nu we weer thuis zijn merk ik dat ik toch te veel gevraagd heb aan mijn lichaam en krijg ik alsnog een terugval. Mijn rechter SI gewricht speelt op wat zich uit in zeurende rugpijn met uitstraling naar mijn rechter bil en bovenbeen.  Meestal ben ik hier met een paar dagen weer doorheen. heb nu wel besloten er even Diclofenac bij te slikken en wat extra rustmomenten te pakken.


E-mailen